FREMTIDENS ARBEIDSPLASS

4 tips - teknologi som gir bedre digitale møter

Contact image Robert Långström Robert Långström

Hvordan kan du få til bedre digitale møter? Hva må kontoret og møterommet utstyres med for at vi skal bli kvitt plagsomme nettverksproblemer og løsninger som ikke fungerer? Og hva slags teknologi er under utvikling for å få til enda bedre møter?

"Kan du se presentasjonen min nå?", "Du er på mute!", "Det er dårlig forbindelse igjen!". Vil du også helst ta farvel med teknisk rot i digitale møter? Her er fire tips som gjør møtet smertefritt og ny teknologi som tar møtene og kontorene våre til neste nivå.

 

1. Se over tilgangspunkter og planlegg kapasiteten
 

Teknologien for hybride møter, samarbeid, lyd og video, både hjemme og på kontoret, er helt avhengig av kvaliteten på nettverket. Uansett hvor god teknologi du har rigget opp, vil resultatet bare bli like bra som nettverket.

 

Det er ikke bare å kjøpe mer kapasitet. Det viktigste er å ha flere og jevnere fordelte Wifi-forsterkere på kontoret. Det gjør at man unngår «blindsoner» i nettforbindelsen.

 

Det er også viktig å overvåke data og trafikk for å planlegge kapasiteten så godt som mulig og for å unngå flaskehalser.

 

2. 5G og 6G: Vær klar for fremtidens nettverk
 

5G er i utgangspunktet ti ganger raskere enn 4G. Over tid kan den nå hastigheter på 10 gbit/s. Det endrer det meste når vi snakker om trådløse nettverk.

 

5G er ikke bare raskere, det gjør det også mulig å koble sammen mange prosesser på et lite område. 5G vinner nå terreng for å bli en løsning for tingenes internett. Teknologien har en teoretisk ventetid på ett millisekund, som er nødvendig for sanntidskontroll. For eksempel i selvkjørende kjøretøy eller slik at en kirurg i Tromsø kan operere en pasient i Kristiansand via en robot.

 

Eksperter tror også at vi vil ha 6G rundt år 2030. Det vil være rundt 100 ganger raskere enn 5G.

 

3. Velg riktig teknologi for møterommet
 

Hva må kontoret utstyres med for å fungere best mulig? Det viktigste er å ta utgangspunkt i dine egne behov. Noen tips:

 

Ha et berøringspanel i møterommet som er lett å forstå og som starter opp all teknologi på en enkel måte. Lær alle ansatte hvordan det fungerer. Ha en enkel guide på stedet. Og overganger, de skal aldri forlate rommet.

 

Juster valg av teknologi etter plattformen som brukes i bedriften. Stadig flere leverandører har produkter som er sertifisert for for eksempel Google eller Microsofts møteplattformer.

 

Skjermer: For mindre rom bør du ha en skjerm på minst 45 tommer (60 tommer eller større for større møterom). I de største rommene eller i et auditorium kan du vurdere å installere en projektor. Alt bør kunne håndtere 4K.

 

En god konferanse- og hybridrom-monitor skal kunne håndtere mange forskjellige typer kilder. En slags «casting»-løsning kan fungere bra (der bildet fra den valgte enheten speiles på skjermen trådløst), men når det er sagt: Kabler er nesten alltid det enkleste.

 

Mange eksperter spår at fremtidens møter vil bli holdt på en virtuell plattform. Som et slags metavers, der vi kan transportere oss mellom forskjellige virtuelle rom på forskjellige kontorer rundt om i verden.

 

Det finnes spesialbygde skjermer for digitale møter med innebygd webkamera, men du kan også "lage" din egen monitor med en mini-PC som base. Sistnevnte gir deg ofte lavere pris og større fleksibilitet, men ofte litt mindre sikkerhet.

 

Tips: Ha alltid fri sikt til mikrofonen som fanger opp talen din. Sørg for at alle er like nær mikrofonene. Ellers vil de som sitter nærmest bli hørt mye høyere enn de andre i møtet.

 

Vil du ta det et skritt nærmere fremtiden? Invester i et 360-graders kamera og en moderne video- og lydplanke.

 

4. Møt fremtidens teknologi for møterom
 

Mange eksperter spår at fremtidens møter vil bli holdt på en virtuell plattform. Som et slags metavers, der vi kan transportere oss mellom ulike virtuelle rom på ulike kontorer rundt om i verden.

 

Ved hjelp av for eksempel AR-briller (augmented reality) og såkalt haptisk teknologi (som simulerer en fysisk følelse) kan vi sitte sammen «på ekte», uavhengig av om halvparten av deltakerne i rommet ikke er der fysisk. Vi ser de virtuelle deltakerne gjennom AR-brillene og håndhilser med dem via haptikk.

 

En innovasjon som imidlertid allerede er i bruk i dag, er 360-graders kamera og lydteknologi som kan lese hvor mange personer som er i et møterom og hvor de er. Lyd og video zoomer automatisk inn på personen og justerer lyden. På denne måten kommer du unna de klassiske problemene med å verken høre eller se personen som snakker når du deltar i møtet eksternt.

 

En slik løsning fungerer også bra i hybridmøter når det foregår et sted hvor du ikke har tilgang til din installerte teknologi i ditt eget møterom. Det vil si at det er enkelt å ta med seg og koble til uansett hvor du velger å ha møtet, og at det er tilgjengelig fra flere forskjellige leverandører og merker.

Sjekkliste - teknikk for digitale møter
 

  1. Nettverk: ha flere og jevnere fordelte Wifi-forsterkere på kontoret. Overvåk data og trafikk for å planlegge kapasiteten.
  2. Vær klar for fremtidens nettverk: 5G, 6G og "tingenes internett".
  3. I møterommet: velg rett teknikk til rett plattform, installer berøringspanel, skjermer i rett størrelse for rommet og 360-graders kamera.
  4. Snart: AR-briller og haptisk teknologi.