Skanska jobber systematisk for å styrke både fysisk og mental helse for brukerne i sine nye kontorbygg.
Hva er det som gjør at medarbeiderne på kontoret takler stress bedre? Hva gjør at de føler seg mindre slitne når arbeidsdagen er over? Hva er det, helt nøyaktig, som gjør at folk trives på kontoret?
Disse spørsmålene er en vitenskap i seg selv, og svarene er basisen for WELL Building Standard for helse og velvære – som Skanska nå har flere års erfaring med. Standarden er basert på medisinsk forskning og omfatter kategoriene luft, vann, ernæring, lys, bevegelse, termisk komfort, lyd, materialer, mental helse og fellesskap.
– Med Parallell på Løren fikk vi Norges første bygg som ble presertifisert til Well-standarden, og dette prosjektet har vært et svært viktig laboratorium for oss i arbeidet med å skape et merkbart løft for enda bedre arbeidsmiljøer, forteller utleiesjef Katrine Vanem i Skanska Næringseiendom.
Innsikt som styrker nye prosjekter
– Den innsikten og kompetansen som vi har bygget opp her, tar vi nå med oss til våre nye kontorbygg på Økern og Helsfyr, sier Vanem. For selv om helse og velvære er viktig for alle, er dette foreløpig ikke faktorer som kundene etterspør spesifikt. De fleste er mer opptatt av sykkelparkering, garderober, bra mat og god kaffe.
– Men vår oppgave som utviklere og rådgivere er å ha mange flere og mer presise svar på hva det er som gjør at folk trives på jobb, er friskere og mer fornøyd og har hyggelige og effektive arbeidsdager på kontoret, understreker Kathrine Vanem.
Andrea Buijs er miljørådgiver i Skanska og har koordinert arbeidet med Well-sertifiseringen på Parallell.
– Det har vært enormt nyttig og lærerikt å arbeide så systematisk for å forbedre alle faktorene knyttet til helse og velvære, og ikke minst å gjennomføre omfattende tester for å dokumentere resultatet, forteller Buijs.
Detaljerte data på trivselsfaktorer
– Vi har hatt Well-sertifiserte, internasjonale eksperter som har målt luft- og vannkvalitet, termisk komfort, lyskvalitet, lydforhold og en rekke andre faktorer som vi ikke tidligere har fått så detaljerte og omfattende data på. Her henter vi innsikt som er viktig for oss når vi nå prosjekterer våre neste kontorbygg.
– Når vi helt siden 2018 har samlet kunnskap og kartlagt erfaringer, ser vi for eksempel at utsikt, terrasser og gode utearealer slett ikke er luksus – men helt nødvendig for mange. De som opplever stressende perioder på jobb, forteller at det betyr mye å ha tilgang på steder hvor du kan ta en liten luftetur eller en pustepause. Det å ha store vinduer med utsikt gir deg noe å hvile blikket på som kan gi litt mer ro i en hektisk arbeidsdag.
Kathrine Vanem peker på at disse kvalitetene nå er viktigere enn noen gang.
Skaper kontorer som folk får lyst til å dra til
– Arbeidslivet har endret seg etter pandemien, der hjemmekontor er blitt enklere og forventningene om fleksible løsninger høyere. Dermed er det viktigere enn noen gang å skape arbeidsplasser og kontorer som medarbeiderne trives på og velger å komme til.
Her er helse- og trivselsfaktorene som Skanska legger vekt på i sine kontorbygg:
- Luftkvalitet
- Vannkvalitet
- Kosthold
- Lysforhold
- Bevegelse
- Termisk komfort
- Lydforhold
- Materialvalg
- Tilgang til natur
- Kunst
– Vi har lenge vært opptatt av lys og luft, og det å arbeide med menyen i kantina er en viktig del av helheten for oss. På Parallell gjør vi det enklere å velge sunnere retter samt grønnsaker og frukt, og vi har mange gode alternativer med mindre sukker. Trappeløpet er også bevisst plassert og utformet for å gjøre det til et førstevalg fremfor heisen, forteller Vanem.
Andrea Buijs peker også på at reisemåten innvirker på medarbeidernes helse, noe som gjør det viktig å legge til rette for aktiv reisevei til jobb:
– Det å ha trygg sykkelparkering inne, med eget mekkeområde, sykkeldusj og kort vei inn til garderobe og dusj, det bidrar til økt trivsel og redusert sykefravær. Vi har også byttet filtertyper i ventilasjonsanlegget, for å optimalisere luftkvaliteten. Alle grepene vi tar, handler om å styrke fysisk og mental helse på arbeidsplassen. Og dette er et fokus som kommer til å bli viktigere og viktigere for både oss og kundene framover.
Det er brukernes behov som styrer
At denne utviklingen nå får større vekt, merkes i flere sammenhenger. For eksempel har den nye versjonen av BREEAM-manualen implementert biofilisk design i sine kriterier.
– Biofilisk design handler om å hente naturens elementer inn til arbeidsplassen, med spesiell oppmerksomhet på bruk av planter, fargepaletter og lys som gir oss gode assosiasjoner til det beste ved å være ute i naturen, sier Kathrine Vanem. Som hele veien understreker hva som er den viktigste driveren i dette arbeidet:
– Det som driver oss hele veien, er brukernes behov. Alt handler om de som skal jobbe i våre bygg, og hva slags hverdag de får der. Hva er viktig for dem, hva ønsker deg seg, hva drømmer de om? Vi snakker med kundene våre hele tiden, og leter stadig etter nye måter å møte deres ønsker på.
Parallell
Adresse: Lørenveien 73
Hvor: Løren, Oslo
Hva: Kontorbygg på 19.000 kvm utviklet av Skanska Næringseiendom og bygget av Skanska Norge. Hovedfokuset på Parallell er å skape et godt arbeidsmiljø der mennesker trives og blir inspirert til å være produktive og kreative. Derfor er bygget sertifisert til WELL Core Gold i henhold til den internasjonale standarden for helse og velvære i bygg, WELL Building Standard.
Nysgjerrig på mer om kontorbygget Parallell? Her kan du lese mer
Flere saker om bærekraftige løsninger