Med Powerhouse Pilar får Oslo et ambisiøst og klimasmart kontorbygg basert på ny forskning om gjenbruk og ombruk. Naboene på Helsfyr får i tillegg et helt nytt møtested, i den unike, overbygde takhagen med fjordutsikt.
Arkitektene Caroline Stokkebokjær Hjelseth og Vilde Aspen Helvik i Grape Arkitekter lyser opp når de forteller om det spesielle grepet de har tegnet i nye Powerhouse Pilar som snart skal reise seg på Helsfyr.
Her utvikler Skanska et kontorbygg som kombinerer rehabilitering, nybygg og sirkulærøkonomi med høye klimamål. Målet er å kutte CO2-utslippene dramatisk gjennom gjenbruk, riktig materialbruk og lavt energiforbruk.
Men Powerhouse Pilar får også en helt spesiell attraksjon i form av en takhage, som i praksis blir en åpen femte etasje i det ti etasjer høye bygget.
– Vi kaller takhagen for «Mellomrommet», siden den faktisk befinner seg midt i bygget. Den etableres på taket av det eksisterende bygget, som et luftig, åpent rom som skal være tilgjengelig for alle. Dermed blir takhagen et utadrettet mellomrom mellom det gamle og det nye, sier arkitekt Caroline Stokkebokjær Hjelseth og peker på tegningene av Helsfyrs nye attraksjon.
Forskningsprosjekt innen sirkulærøkonomi
Powerhouse Pilar tar både gjenbruk og ombruk på alvor: Prosjektet gir ikke bare en snart nitti år gammel fabrikkbygning nytt liv som kjernen i et energieffektivt og klimasmart kontorbygg. Det hele utvikles også som et pilotprosjekt i et forskningssamarbeid som vil gjøre det enklere og mer lønnsomt å demontere og ombruke bygningsdeler i stedet for å rive – når den tid kommer. Resultatet vil by på innovative pilotløsninger innen sirkulærøkonomi og halvert energiforbruk målt mot dagens standardbygg.
Det er Skanska Næringseiendom som nå utvikler de ambisiøse arbeidsplassene i Fredrik Selmers vei 5 på Helsfyr, sammen med flere engasjerte partnere. Og utgangspunktet for Powerhouse Pilar er altså det fire etasjes teglsteinsbygget fra 1937, som den gang var en del av Nitedals Tændstikfabrik.
Det sier mye om Skanskas vilje og ambisjoner at de på eget initiativ velger å bevare et så gammelt bygg fordi de vil ta vare på og utnytte verdiene i det som allerede finnes i dette bygget, og unngå å øke forbruket av nye materialer
Arkitektene i Grape Arkitekter vant oppdraget og løser nå en kompleks oppgave. Det gamle bygget skal rehabiliteres og utvides med et spektakulært påbygg og et tilbygg, og gir rom for nye arbeidsplasser skreddersydd for fremtidens behov og klimakrav.
En takhage som lyser opp i nabolaget
Den opprinnelige teglsteinsfasaden på det gamle fabrikkbygget skal fram i lyset igjen, samtidig som et nytt påbygg kledt i resirkulert aluminium oppstår som et bredere volum på toppen av det gamle. Påbygget får en rekke med distinkte pilarer som en godt synlig del av bæresystemet, mens et skråstilt tilbygg ut mot Grenseveien blir tredje del av kontorbygget Powerhouse Pilar.
Når arkitektene Caroline og Vilde forteller om prosjektets mange kvaliteter, er de også opptatt av hva det nye bygget vil tilby nabolag og nærmiljø.
Det er her den nye takhagen kommer inn i bildet som et eksempel.
– Trappen opp til Mellomrommet går på utsiden av bygget, som et tydelig visuelt signal til nabolaget om at alle er velkommen opp hit. Det er viktig for oss å gi noe tilbake til miljøet rundt oss, og siden denne takhagen får det nye påbygget som tak, vil dette være et behagelig sted å være også når det regner. Naboene har fortalt oss at de ønsker seg et sted der barna kan leke uten at man er redd for trafikken. Og det er jo perfekt her oppe, sier Vilde.
Kollega Caroline legger til:
– Vi har også gitt dette arealet en speilende himling, slik at du kan se noe av aktiviteten i takhagen fra nede på bakken. Det er også en del av å tydeliggjøre for nærmiljøet at her oppe skjer det noe, på et sted de selv kan komme opp til.
Valgte å beholde bygget fra 1937
Det var den strategiske beliggenheten tett på det viktige kollektivknutepunktet som fikk Skanska Næringseiendom til å kjøpe tomten i 2015. Da utviklingsarbeidet begynte, lå det i kortene at det gamle bygget skulle rives. Men klimaregnskapet viste at bevaring og rehabilitering var den riktige løsningen – selv om det definitivt ikke er den enkleste.
– Det sier mye om Skanskas vilje og ambisjoner at de på eget initiativ velger å bevare et så gammelt bygg fordi de vil ta vare på og utnytte verdiene i det som allerede finnes i dette bygget, og unngå å øke forbruket av nye materialer, sier arkitekt Vilde i Grape.
– Det gir noe ekstra til prosjektet, og det gir oss en spennende utfordring når vi får skape framtidens arbeidsplasser ved å forvandle en gammel fabrikk som på 90-tallet ble bygget på og bruksendret til et kontorbygg med cellekontorer. Et pluss med bygget fra 1937 er gode takhøyder og generøse vindusflater, og selvsagt vakre teglsteinsmaterialer som også blir synlige inne.
Interiørgrep som forteller historien
Caroline røper at en del av den gamle, utvendige fasaden vil havne innendørs der tilbygget utvider arealet ut mot Grenseveien.
– Den godt synlige teglsteinsveggen inne i bygget blir et sted som tydelig og visuelt forteller byggets historie, og løfter fram det sirkulære i prosjektet.
I arbeidet med de nye, utvendige fasadene har arkitektene lagt ned mye innsats for å finne en løsning som både er vakker, med fin dybde- og skyggevirkning, og samtidig innfrir de strenge CO2-kravene til materialvalg.
– Her har vi arbeidet med en type alumnium som inneholder en spesielt høy andel resirkulert materiale, og som vi gleder oss til å ta i bruk. Valgene vi tar i dette prosjektet skal være rasjonelle og gi mening til det store bildet: dette skal bli et kontorbygg med et minimalt klimafotavtrykk, som forbruker minst mulig energi – også i materialbruken, fastslår Vilde.
Kontorbyggenes kardinalsynd
Den sedvanlige praksisen i kontorbygg – at man river ut mye av de gamle materialene og bytter dem ut etter nye leietakeres ønsker – den er ikke bærekraftig.
– Dette har vært en skjult kostnad som mange ikke har vært klar over. Det å bytte ut gulvteppene og kaste de gamle, for eksempel, har et klimafotavtrykk som ikke er forenlig med kravene vi må innfri i årene som kommer. Derfor finner vi smartere løsninger her, understreker Caroline.
– Powerhouse Pilar blir tilrettelagt for leietakere som stiller høye krav til klimafotavtrykk og energibruk, og bygges med materialer som skal vare i byggets levetid, samtidig som interiøret er fleksibelt nok til å passe ulike behov.
Powerhouse Pilar
Adresse: Fredrik Selmers vei 5.
Hvor: Helsfyr, Oslo.
Hva: Kontorbygg med bredt bærekraftsfokus og spesielt fokus på reduksjon av klimaavtrykk. Bygget er under regulering og prosjekteres etter prinsippene i Powerhouse Paris Proof.
Nysgjerrig på mer om kontorbygget Powerhouse Pilar? Her kan du lese mer
Flere saker om bærekraftige løsninger